Klanten beoordeling: {{::vm.siteScore | number : 1 }}

Supplementen: je ontkomt er niet aan

05 augustus 2021 | leestijd: 5 min

De huidige mens staat mijlenver af van hoe de oermens leefden. Tegelijkertijd verwachten onze genen dat we eten, bewegen en slapen zoals onze verre voorouders dat deden. Maar er zijn meer hobbels op de weg die een optimale expressie van genen in de weg zitten.

 

Hobbels

Zelfs als je dieet grotendeels bestaat uit wat de oermens (vermoedelijk) at, bestaat de kans dat je een flink tekort hebt aan sommige vitaminen en mineralen. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Landbouwgronden zijn uitgeput door extensief gebruik van pesticiden en kunstmest. Wat niet in de grond zit, vind je ook niet terug op je bord. 
  • Onze voeding bevat verontreinigingen waaronder dioxines, methylkwik en BPA’s. BPA staat voor Bisfentol A. Deze chemische stof komt in veel producten voor, zoals het verpakkingsmateriaal van ons eten maar ook speelgoed! Je cellen staan te springen om voedingsstoffen die hen helpt te beschermen tegen al die chemicaliën.
  • De moderne maatschappij vraagt teveel van ons. Hierdoor hebben veel mensen stress. Chronische stress is een vitamine- en mineralen slurper
  • De meeste mensen komen te weinig buiten. Een vitamine D tekort ligt dan al snel op de loer

 

Meten = weten

Een bezoekje aan de dokter geeft je zekerheid over mogelijke voedingstekorten. Dat gezegd hebbende, aan het dieet van een persoon kun je al veel aflezen.

Vegetariërs en veganisten krijgen vrijwel zeker te weinig vitamine B12 binnen. Deze belangrijke vitamine komt namelijk enkel voor in dierlijke producten, zoals vlees, melkproducten en eieren. Het moge geen verrassing zijn dat veganisten een nog grotere behoefte hebben aan suppletie dan vegetariërs. Hun dieet sluit namelijk veel meer voedingsstoffen uit. Veel voorkomende tekorten onder vleesmijders zijn onder andere:

Hoewel mensen die geen dierlijke producten eten vaker tekorten hebben, komt de moderne paleo caveman er ook niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf. Gefermenteerde zuivelproducten zitten boordevol probiotica. Dit zijn hartstikke nuttige beestjes, mits je ze eet. Als je granen ook compleet vermijdt dan kan het slim zijn wat extra vitamine B te slikken.

 

Tot slot

Een gezond dieet blijft de basis van een gezonde leefstijl. Voedingssupplementen zijn een aanvulling en geen vervanging van gezonde voeding. Als je precies wilt weten welke supplementen passen bij jouw situatie dan kun je hier onze vitaminetest doen.

Aanbevolen producten

Krijg extra korting met Bestelgemak!

Met Vitaminefabriek Bestelgemak heb je altijd op tijd jouw vitamines in huis.

  • Gemakkelijk ieder kwartaal jouw vitamines in huis
  • 15% voordeel met Bestelgemak
  • Altijd gratis verzending
  • Eenvoudig aanpasbaar of annuleren
Naar Bestelgemak